Najlepsze antybiotyki produkuje natura

Ciągły pośpiech, niewłaściwa dieta, stres, brak witamin i zanieczyszczone środowisko – to tylko niektóre czynniki, które powodują, że Twój organizm jest osłabiony i nie jest w stanie skutecznie zwalczać wszystkich drobnoustrojów, które atakują go z różnych stron. Leki i suplementy diety, choć działają, mogą mieć także skutki uboczne. Dlatego zawsze, jeśli tylko jest taka możliwość, warto sięgać po specyfiki z naturalnej apteki.

Układ odpornościowy można wzmocnić na różnorakie sposoby. Niestety, najczęściej sięgamy po leki. Podczas zakażeń bakteryjnych najczęściej lekarze włączają antybiotyki, gdyż działają szybko i skutecznie. Zapominamy jednak, że antybiotyki mogą też niwelować naturalną florę bakteryjna naszych organizmów. Zamiast faszerować się sztucznymi specyfikami, warto postawić na naturalne produkty, które mają wyjątkowe działanie prozdrowotne. W tym celu dobrze jest sięgnąć do metod naszych babć oraz do medycyny ludowej, która od stuleci świetnie radzi sobie z mniej lub bardziej poważnymi dolegliwościami. Jakie produkty wzmacniają odpornośc?

Czosnek – jest jednym z najsilniejszych naturalnych antybiotyków. Nie bez powodu nasze babcie każą nam go jeść w stanach osłabienia organizmu czy podczas grypy i przeziębienia. Czosnek łagodzi stany zapalne wewnątrz organizmu, działa bakteriobójczo i antywirusowo, obniża ciśnienie krwi oraz niszczy pasożyty układu pokarmowego.

Chrzan – jest prawdziwą bombą witaminową, dlatego warto jeść go często dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Działa antywirusowo i bakteriobójczo, stosowany jest w celach leczniczych przy przeziębieniach, infekcjach i dolegliwościach ze strony górnych dróg oddechowych.

Imbir- jego właściwości lecznicze od dawna wykorzystywali mieszkańcy Azji. Choć w naszej kuchni nadal wykorzystujemy go dość rzadko, warto poznać jego wpływ na nasze zdrowie. Imbir wykazuje działanie zbliżone do popularnej aspiryny. Działa przeciwzapalnie, ma działanie rozgrzewające, przynosi ulgę w bólach mięśniowo-stawowych, a także korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego, łagodząc mdłości, nudności i zaburzenia trawienia.