Ocet jabłkowy – wyjątkowo zdrowy i skuteczny na odchudzanie

Ocet jabłkowy to produkt, który w ostatnim czasie powraca do łask. Sięgają po niego miłośnicy zdrowego odżywiania oraz osoby, które są na diecie odchudzającej. Ocet ma mnóstwo właściwości prozdrowotnych, dzięki czemu jego regularne picie może przynieść mnóstwo korzyści naszemu organizmowi.

Ocet jabłkowy to siła jabłek w zwielokrotnionej dawce. Zawiera mnóstwo cennych substancji aktywnych, które mają korzystny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. W jego skład wchodzi kompleks witamin i minerałów, mnóstwo przeciwutleniaczy i pektyn oraz cennych kwasów. Ocet jabłkowy już przed wiekami zalecany był jako panaceum na wiele chorób, a także stosowany jako źródło energii i witalności. Ocet jabłkowy jest doskonałym wsparciem na diecie odchudzającej. Przyspiesza komórkowe spalanie tłuszczu, podkręca metabolizm, a także zawiera sporo pektyn, które pęcznieją w żołądku i zapewniają uczucie sytości. Ocet jabłkowy ma tez wiele cennych substancji, dzięki którym podczas odchudzania można zapobiec niedoborom witaminowo-minerałowym.

Nie każdy ocet jest tak samo dobry

Jak pic ocet jabłkowy? Przede wszystkim ostrożnie – jego stosowanie nie polega na piciu stężonego produktu. Wystarczy łyżeczka od herbaty octu jabłkowego rozpuszczona w szklance letniej wody. Taką miksturę warto pić codziennie o poranku, przed pierwszym posiłkiem. Ocet podkręci metabolizm, przyspieszy spalanie tłuszczu, a jednocześnie dostarczy wielu cennych substancji prozdrowotnych. Można też ocet jabłkowy dodawać do codziennych posiłków- sałatek, past kanapkowych, dań na ciepło. Jaki ocet kupić. Powinien to być produkt nierafinowany i niepasteryzowany, gdyż taki zawiera najwięcej substancji odżywczych. Dobry ocet jabłkowy jest ciemny, nieprzejrzysty, a na dnie ma naturalnie wytrącony osad. Tanie, przejrzyste i jasne octy jabłkowe nie są produktami pełnowartościowymi, gdyż przechodzą proces pasteryzacji i filtrowania, przez co tracą większość swoich prozdrowotnych składników.