Olej kokosowy

Olej kokosowy robi prawdziwą furorę w dziedzinie zdrowego odżywiania. Nic w tym dziwnego – to jeden z najzdrowszych olejów, który można wykorzystać zarówno w kuchni, jak i zamiennik wielu kosmetyków.

Olej kokosowy uzyskiwany jest z miąższu orzecha kokosowego. Najlepszy i najbardziej korzystny dla zdrowia jest olej nierafinowany, który swoim wyglądem i konsystencją przypomina białe masło lub smalec. Taki olej kokosowy jest doskonały jako dodatek do wielu potraw, można go też używać jako zamiennik dla masła. Dobry olej kokosowy można kupić przede wszystkim w sklepach ze zdrową żywnością, wtedy można mieć pewność, że jest to produkt w pełni naturalny i certyfikowany.

Cenne właściwości oleju

Olej kokosowy ma mnóstwo cennych wartości odżywczych – zawiera szereg witamin i minerałów, a także całkiem sporo dobrych kwasów tłuszczowych. Jest też bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które w naszym organizmie zwalczają wolne rodniki, odpowiedzialne za wiele chorób, efekty starzenia i kiepską kondycję. Regularne stosowanie oleju kokosowego poprawia stan zdrowia, wzmacnia odporność, uzupełnia niedobory witamin i minerałów. Olej kokosowy obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, działa ochronnie na cały układ krwionośny i wspiera pracę serca.

Kosmetyk i substancja lecznicza

Nierafinowany olej kokosowy można stosować też zewnętrznie zamiast balsamu do ciała. Doskonale nawilża i uelastycznia skórę, dostarczając jej mnóstwa cennych substancji odżywczych. Ale to nie wszystko, olej kokosowy ma również właściwości przeciwzapalne, można więc go stosować jako środek łagodzący na podrażnienia skóry, alergiczną pokrzywkę, owrzodzenia, wypryski, a nawet na trądzik. W przypadku tego ostatniego można uzyskać naprawdę świetne efekty – olej kokosowy oczyszcza skórę z nadmiaru sebum oraz działa niszcząco na bakterie, które namnażając się powodują zatykanie ujścia gruczołów łojowych i powstawanie mało efektownych krostek.