Zakwaszenie organizmu

Bóle głowy, problemy z układem trawiennym, rozdrażnienie, bezsenność, a nawet trudności ze zrzuceniem nadmiernych kilogramów – to tylko niektóre z objawów zakwaszenia organizmu. Sprzyja mu zła dieta, stres oraz środowisko, w którym żyjemy.

z1

Aby organizm pracował prawidłowo i wszystkie jego układy działały jak należy, niezbędne jest utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej. Niestety, coraz częściej jest ona zaburzona, a na efekty nie trzeba długo czekać. Zakwaszony organizm pracuje mniej sprawnie i pojawiają się różnego rodzaju dolegliwości chorobowe. Jeżeli zakwaszenie utrzymuje się dość długo, jest to doskonałe podłoże do rozwoju wielu poważnych chorób. Dlatego z zakwaszeniem należy walczyć od razu, jak tylko zauważymy jego pierwsze symptomy.

Najpierw dokładna diagnostyka

Wiele objawów, które towarzyszą zakwaszeniu organizmu, przypisujemy innym chorobom. Dopiero dokładna diagnostyka pozwala na ich wykluczenie i skierować podejrzenia właśnie na brak równowagi kwasowo-zasadowej. Jak przywrócić równowagę kwasowo-zasadową. Najważniejszym elementem jest dieta – należy wykluczyć z niej wszystkie produkty przetworzone czy gotową żywność, a także ograniczyć spożycie soli. Już takie niewielkie zmiany sprawią, że po kilku tygodniach poczujemy się lepiej, a objawy, które towarzyszyły nam przez dłuższy czas po prostu ustąpią.

Owoce, warzywa i ocet jabłkowy

Doskonałym sposobem na oczyszczenie organizmu i jego zalkalizowanie jest zwiększenie spożycia warzyw i owoców. Na zakwaszenie doskonała jest – wbrew pozorom – kwaśna cytryna czy grejpfrut. Mają one wyjątkowe właściwości alkalizujące. Dobrym zwyczajem jest wypijanie codziennie rano szklankę wody z sokiem z cytryny. Innym produktem, który pomimo kwasowości ma działanie zasadotwórcze, jest ocet jabłkowy. Jego regularne stosowanie pozwala w krótkim czasie przywrócić równowagę wewnętrzną. W aptekach dostępne są też specjalne suplementy diety, które odkwaszają organizm, jednak zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest wykorzystanie bogactwa naturalnych produktów, a nie sztucznie tworzonych syntetyków.